Αρχική Σελίδα Νέα & Ανακοινώσεις

Νέα & Ανακοινώσεις

 
 

 

Μέσω «κλειστού» διαγωνισμού του ΑΣΕΠ σχεδιάζει, η κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα αλλά και σε άλλες υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ, σε αορίστου χρόνου.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για μέθοδο που είχε ακολουθηθεί το 2006 από την κυβέρνηση Καραμανλή επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για εκατοντάδες συμβασιούχους των ΚΕΠ με τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων (ΦΕΚ 757/26.6.2006) και την δημοσιοποίηση σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ (7Κ/2006, Φ.475/11.8.2006).
Εναλλακτικά εξετάζεται το σενάριο ο διαγωνισμός να είναι “ανοιχτός”, ωστόσο σε αυτόν θα έχουν σημαντικό προβάδισμα οι ήδη υπηρετούντες, καθώς θα λαμβάνουν σημαντική μοριοδότηση.
Στόχος η σταθερή εργασία πολιτών με χαμηλά τυπικά προσόντα
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την επιταγή του άρθρου 103 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αφενός «η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, γίνεται είτε με διαγωνισμό είτε με επιλογή σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και υπάγεται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως νόμος ορίζει» και αφετέρου «απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου».
Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχετική Δημόσια Διαβούλευση, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο.
Στόχος είναι αφενός να βρουν σταθερή εργασία πολίτες με χαμηλά τυπικά προσόντα που το Δημόσιο τους χρειάζεται και αφετέρου να δοθεί ένα τέλος στις πολλούς τύπους εργασιακών σχέσεων που παρατηρούνται, ειδικότερα, στους δήμους.
Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των            συμβασιούχων που υπηρετούν στους ΟΤΑ για μεγάλο διάστημα με συμβάσεις που ανανεώνονται, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, επαΐοντες στα περί του δημοσίου Τομέα τους ανεβάζουν περίπου στις 10.000.
 

 

 

Τα εργασιακά δικαιώματα σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας(Υπ.Εργασίας)

Το υπουργείο Εργασίας ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων ενημερώνει σχετικά με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

  • Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεση της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.
  • Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν
  • Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται εξοπλισμός ατομικής προστασίας ή για προστασία από το ψύχος.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσης τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

  1. Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες, κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών
  2. Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα επισημαίνει:

  • Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κλπ. πρέπει επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφαλείας
  • Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση και η χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθεια τους
  • Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν την επανάληψη των εργασιών
  • Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας

Τέλος, το υπουργείο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε περιπτώσεις μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

 

Κάτω τα «κουλά σας» από τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας»

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς αυτούς που επιχειρούν να δημιουργήσουν “πρόβλημα”, στέλνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα των καθαριστριών του Νοσοκομείου “΄Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, δηλώνει:

“Με την ανάληψη της προεδρίας μου στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, δήλωσα ότι όποιος τολμήσει να στοχοποιήσει καθαρίστρια, θα είμαι απέναντί του.
Οι εικονιζόμενες γυναίκες απελύθησαν πριν από 1 χρόνο από τον εργολάβο καθαρισμού του Γενικού Νοσοκομείου Παντρών “Ο Άγιος Ανδρέας”, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Έκτοτε δώσαμε μια τιτάνια μάχη με τον εργολάβο και τα ενδονοσοκομειακά συμφέροντα και στο τέλος καταφέραμε τον εκτοπισμό του εργολάβου και την σύναψη απευθείας συμβάσεων των καθαριστριών με το Νοσοκομείο.

Αυτό ενόχλησε φαίνεται αρκετούς (γιατί άραγε;), οι οποίοι έκτοτε τις διαβάλουν με κάθε ευκαιρία εντός του νοσοκομείου. Όμως αυτό δεν τους αρκεί, γιατί δεν ολοκληρώνεται μόνο με αυτό τον τρόπο ο κουτσαβακισμός, η ψευτομαγκιά και η αλαζονεία που υπάρχει διάχυτη στον εν λόγω χώρο.Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει…την γείωση τους. Μέθυσαν από την απόλυτη άσκηση της “εξουσίας” άλλων εποχών και προπαντός αποθρασύνθηκαν από την απάθεια με την οποία τους αντιμετωπίζει η υπόλοιπη κοινωνία και οι επί μέρους συνδικαλιστικοί τους μικρόκοσμοι. Αισθάνονται παντοδύναμοι για να κουνάνε το δάχτυλο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους, να νουθετούν πατρικά και αφ΄υψηλού όποιον θέλουν να ανακαλέσουν στην τάξη «τους» και εκφράζουν με άτσαλο θα έλεγα τρόπο τα πιο επιθετικά τους στοιχεία. Τις θέσεις που έχουν για την ελευθεροτυπία, την Δημοκρατία, την διαφορετική άποψη. Έχουν μετατρέψει συλλογικά όργανα σε όργανα εκτέλεσης συμβολαίων. Ίσως κάποιοι εκεί μέσα να διοχετεύουν “συλλογικά” και τα προσωπικά απωθημένα τους.Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι η κριτική που ασκούν στις συγκεκριμένες γυναίκες, επειδή αυθόρμητα ένοιωσαν την ανάγκη να παραδόσουν στον Υπουργό Ξανθό ένα μπουκέτο λουλούδια. Αναφαίρετο δικαίωμα τους θα έλεγα εγώ κι ας διαφωνώ με την κίνηση αυτή. Το πρόβλημα βρίσκεται στην επιλογή των στόχων και στην μορφή της κριτικής. Δεν επιχειρηματολογούν, δεν τους ενδιαφέρει να πείσουν, αλλά να κατακεραυνώσουν και να στείλουν «μηνύματα».Εεε λοιπόν λέω να τους στείλω και εγώ ένα δικό μου «μήνυμα»: ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΟΥΛΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ.
Να είστε σίγουροι ότι αν συνεχίσετε, πολύ σύντομα κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους στον “Άγιο Ανδρέα”.”
http://ergasianews.gr/…/kato-ta-koula-sas-apo-tis-katharis…/

 

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 10